Project Management με τη Χρήση Λογισμικού Διαχείρισης Έργων
Εισαγωγή
Περιγραφή
Το μάθημα «Εισαγωγή στη Διοίκηση Έργων» ασχολείται με τη μελέτη και πρακτική της Διοίκησης Έργων (Project Management) εξετάζοντας συνολικά ένα έργο από την απόφαση υλοποίησής του μέχρι την ολοκλήρωσή του. Αρχικά, παρουσιάζονται οι γνωστικές περιοχές, οι μεθοδολογίες και οι προσεγγίσεις για την αξιολόγηση και επιλογή μεταξύ υποψηφίων έργων, και τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα ευθυγράμμισης των στόχων της Διοίκησης Έργων με τη στρατηγική μίας επιχείρησης ή οργανισμού. Κατόπιν, παρουσιάζονται βήμα-βήμα οι περιοχές γνώσης της Διοίκησης Έργων, ξεκινώντας από τη Συνολική Διοίκηση και περνώντας μέσα από τη Διαχείριση των Συμμετόχων, τη Διαχείριση του Φυσικού Αντικειμένου, τη Διαχείριση Χρόνου και Κόστους, τη Διαχείριση Επικοινωνιών και τη Διαχείριση Κινδύνων, σε συνδυασμό με στοιχεία Διαχείρισης Αλλαγών και Διοίκησης Δεδουλευμένης Αξίας.
Επιτελείται μία ενδελεχής παρουσίαση και ανάλυση των πλέον αποδεκτών και υιοθετημένων παγκοσμίως εργαλείων, μεθοδολογιών, τεχνικών και προτύπων, τα οποία υποστηρίζουν την ορθή ανάπτυξη προγραμμάτων έργων και παρέχουν αξιόπιστους ποσοτικούς δείκτες που υποστηρίζουν την παρακολούθηση της φυσικής και οικονομικής προόδου των έργων. Παράλληλα, εξετάζεται μία επιχειρηματική περίπτωση όπου εφαρμόζονται όλα τα εργαλεία. Οι σπουδαστές αναλύουν την επιχειρηματική περίπτωση, αναπτύσσουν την αντίστοιχη τεκμηρίωση και τις αναφορές (όπως, το καταστατικό του έργου, την αναλυτική τεκμηρίωση του φυσικού αντικειμένου, το χρονικό προγραμματισμό, την ανάπτυξη του προϋπολογισμού, το σχέδιο στελέχωσης και το σχεδιασμό αντιμετώπισης κινδύνων) και παρουσιάζουν την εργασία τους. Το σύνολο του μαθήματος ενδυναμώνει τη σύνδεση μεταξύ θεωρίας και πρακτικής και προετοιμάζει τους σπουδαστές για εργασία σε εθνικά ή/και διεθνή έργα.
Το μάθημα «Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Έργων» συνοδεύει και συμπληρώνει το μάθημα «Εισαγωγή στη Διοίκηση Έργων» μέσα από την εκμάθηση του λογισμικού MS Project 2013, 2016 και 2019. Παρουσιάζεται το περιβάλλον λειτουργίας, οι επιλογές και οι ρυθμίσεις για τη χρήση του προγράμματος. Εξετάζονται και εφαρμόζονται οι κύριες ενέργειες που πρέπει κανείς να εφαρμόζει ώστε να διαχειρίζεται σωστά στη μοντελοποίηση ενός έργου, όπως η διάρθρωση του προγράμματος, ο χρονικός και οικονομικός προγραμματισμός, η βελτιστοποίηση, η παρακολούθηση της φυσικής και οικονομικής προόδου και η παραγωγή και ερμηνεία αναφορών. Η εξοικείωση με το λογισμικό δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης των γνώσεων στην αγορά εργασίας. Ο βασικός στόχος του μαθήματος είναι η παρουσίαση με το μεθοδολογικό πλαίσιο επιλογής, ανάπτυξης, εκτέλεσης και παρακολούθησης έργων και η εκμάθηση μέσω πρακτικών παραδειγμάτων ενός εκ των δημοφιλέστερων λογισμικών προγραμματισμού έργων.
Το μάθημα «Πληροφοριακά Συστήματα Διοίκησης Έργων» καλύπτει όλες τις απόψεις προγραμματισμού έργου με τη χρήση του MS Project 2013, 2016 και 2019. Εξετάζεται η υλοποίηση ορθών, συνεκτικών, λειτουργικών προγραμμάτων και εκτίθενται οι τεχνικές και οι οδηγίες-κλειδιά για την αποφυγή συνήθων σφαλμάτων. Κάθε πρακτική ενότητα συνδέεται με θεωρητικές έννοιες που έχουν αναπτυχθεί στο συνοδευτικό μάθημα. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να λάβουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης, όπως η 74 343: Managing Projects with Microsoft Project 2013 της Microsoft (η διαθεσιμότητα των πιστοποιήσεων εξαρτάται από τη Microsoft) ή άλλων αντίστοιχων.
Στο μάθημα, εξετάζεται ένα τυπικό έργο όπου εφαρμόζονται όλα τα εργαλεία και οι σπουδαστές το αναλύουν και το προγραμματίζουν σε όλα τα στάδιά του. Στο τέλος, οι σπουδαστές καλούνται να προγραμματίσουν ένα απαιτητικό, πραγματικό έργο και να δοκιμάσουν σε αυτό τις δυνατότητές τους.